HomeSin categoría @caEls grups familiars són més rendibles que la resta

4/3/2019. Els grups familiars són més rendibles que la resta

el-punt-avui-empresa-familiar-grifols

Un estudi elaborat pel Credit Suisse Research Institute ha analitzat els resultats econòmics d’un miler d’empreses

Les empreses familiars són més rendibles que la resta a llarg termini, segons un estudi elaborat pel Credit Suisse Research Institute, The CS Family 1.000 in 2018, que considera que presenten un creixement superior al de les empreses sense lligams familiars.

El treball considera que l’any 2017 “les empreses familiars van generar un 34% més de rendibilitat sobre la inversió que les seves homòlogues de propietat no familiar. El criteri de l’entitat és que, per ser de propietat familiar, els fundadors o els seus descendents han de tenir, com a mínim, el 20% del capital en accions directes o el 20% dels drets de vot. En la investigació, a més, s’han analitzat els resultats econòmics de 1.000 empreses familiars i de 7.000 de no familiars de diferents dimensions, sectors i països durant un termini de 10 anys.

Del miler d’empreses familiars analitzades, només n’hi ha set del territori català i espanyol. Inditex és l’única classificada entre les 50 de més capitalització i ocupa la posició número 17. Altres empreses del rànquing Suisse Family 1000 són Acciona, Almirall, Ferrovial, FCC, Grifols i Meliá.

Dels països europeus, els que més empreses familiars tenen en la classificació són França (amb 45), Alemanya (42), Suïssa (32), Itàlia (27) i el Regne Unit (20). Els segueixen els Països Baixos (17), Bèlgica (12), Suècia i Espanya (totes dues amb 7). Per sota hi ha Portugal (6), Dinamarca (4), Noruega (2), Finlàndia i Àustria (totes dues amb 1).

Algunes de les conclusions del treball indiquen que el creixement dels ingressos de les empreses familiars és més elevat i els marges d’Ebitda (benefici brut d’explotació), més alts; alhora que el retorn del flux de caixa és millor i el palanquejament és més baix, donat que l’enfocament d’aquestes companyies és més conservador, l’aversió al risc és més alta i generalment s’endeuten menys per finançar-se. Tots aquests elements, units al caràcter conservador en la gestió, doncs, fan que els resultats econòmics assolits siguin millors amb relació a les empreses no familiars quan la situació macroeconòmica no és tan favorable.

Llegeix aquest article a El Punt Avui