HomeSin categoría @caProtocol familiar, la millor solució per regular el relleu generacional

24/1/2020. Protocol familiar, la millor solució per regular el relleu generacional

protocol-familiar-relleu-generacional-pime

Segons l’estudi ‘El relleu generacional en l’empresa familiar 2020′, de Family Business Solutions

El protocol familiar és l’eina més utilitzada per les empreses familiars per regular el relleu generacional i les normes que han de regir la relació família-empresa-propietat en el futur. Aquesta és la principal conclusió de l’estudi El relleu generacional en l’empresa familiar 2020, elaborat per la consultora Family Business Solutions.

Després d’analitzar les pràctiques de més de 160 famílies empresàries, el 83 per cent va usar el protocol familiar, mentre que els pactes de família i els pactes successoris es van utilitzar en bastant menor mesura. Un altre de les dades d’aquest estudi és que el 65% de les companyies familiars aprofita el relleu generacional per professionalitzar el negoci, apostant per contractar professionals no familiars, i per delimitar el paper de la família en la gestió de la companyia.

MILLOR REFORÇADA

Ricard Agustí, director de Family Business Solutions i consultor d’empreses familiars, remarca que el relleu és una gran oportunitat perquè la companyia surti reforçada i recomana a aquelles famílies empresàries que encara no s’han professionalitzat caminar en aquesta direcció.

De mitjana, el 80 per cent de les empreses familiars que han elaborat un protocol familiar han aprofitat el procés de relleu generacional per posar en marxa òrgans de govern empresarials o familiars, un primer pas cap a la professionalització de l’negoci. Concretament, el 71 per cent de les empreses familiars en transició de primera a segona generació i el 98 per cent de les companyies que es trobaven a generacions més avançades han implantat aquests òrgans.

PRIMERA I SEGONA GENERACIÓ

Entre les famílies empresàries analitzades s’ha detectat un fort compromís per part dels familiars amb el compliment de l’protocol familiar. Així, passat el primer any a partir de la signatura de l’protocol familiar, el 60 per cent de les famílies l’utilitza com a eina de treball en els òrgans de govern. Aquesta xifra és superior a l’90 per cent en les empreses que es troben a partir de la segona generació familiar.

A més, el 95 per cent de famílies ha elevat el protocol familiar a públic i el 90 per cent ha adequat els estatuts i elaborat els testaments segons el pactat en ell. En aquest procés, en un 40 per cent dels casos, la família ha descobert que tenia clàusules en els estatuts diferents al que pensava, especialment, pel que fa a transmissions.

Segons Family Business Solutions, “les dades extretes demostren que hi ha una correlació directa entre comptar amb suport extern durant el procés de relleu generacional per part de professionals especialitzats i tenir èxit en la transmissió de l’negoci a la següent generació”.

Llegeix aquesta notícia a Emprendedores.